CASA RÂSCA


LOCUINTA UNIFAMILIALA jud. CLUJ, comuna Râșca (2005-2007)

 

Casa este amplasată într-o zonă deosebit de pitorească a Munților Apuseni în comuna Râșca, județul Cluj. Din respect față de cadrul natural, s-a dorit ca inserarea obiectului de arhitectură în sit să fie realizată fără afectarea elementelor vegetale existente cu valoare de reper (un mesteacăn cu cinci tulpini și un brad), elemente care personalizează amplasamentul. Prin intervenția propusă s-a încercat sugerarea continuității între cadrul natural și cel construit ca un amsamblu unitar. Cele două repere, mesteacănul și bradul, cât și relieful cu o pronunțată declivitate au condiționat silueta și modul de organizare funcțională a casei.

 

Pe direcția N-E terenul prezintă o pantă accentuată, fapt care a determinat o soluție arhitecturală compusă din două volume decalate ca înălțime și articulate planimetric în zona casei scării cu rolul de conectare și asigurare a continuității palierelor de acces diferite ale casei la cotele naturale ale terenului. Volumul dominant de formă liniară devine suport / sprijin pentru volumul mai mic – o construcție parter peste care se dezvoltă o terasă foișor care este o continuare a zonei de zi a volumului principal. Această terasă / foișor este protejată la partea superioară de un element tip pergolă / terasă - accesibil la nivelul mansardei - element care permite deschiderea unei perspective generoase de peste 180o pe direcția E-N-V.

Materialele tradiționale folosite în arhitectura locală (lemn și piatră) sunt transpuse în expresia plastică a casei printr-un limbaj dictat de tehnicile actuale. Nu s-a încercat o pastișare a arhitecturii din zonă, ci o reinterpretare a acesteia.

 



DATE TEHNICE

 

Sc=150,00mp

Sd=262,00mp

Su=221,70mp

 

ECHIPA

 

ARHITECTURA :                    - arh. Radu Cocheci (autor)

                                                  - arh. Adriana Cocheci

 

REZISTENȚA :                       - ing. Adrian Giurgiu

 

INSTALAȚII TERMICE :         - ing. Vlad Anastasiu

 

INSTALAȚII SANITARE :        - ing. Gheorghe Văidean

 

INSTALAȚII ELECTRICE :    - ing. Eduard Părpăriță

 

CONSTRUCTOR :                 regie proprie

 

PUBLICATII


http://www.arhiforum.ro/proiecte/casa-la-rasca