LOCUINTA UNIFAMILIALA CLUJ-NAPOCA str. A. Borza (2002)


Terenul, cu o suprafaţă de 720mp, situat pe strada Alexandru Borza (fostă strada Umbroasă) în centrul Clujului în imediata vecinătate a Grădinii Botanice, este o parcelă de formă trapezoidală cu o diferență de nivel de 4,5m pe direcţia est-vest.

 

Din cauza dificultăţilor de amplasament s-a dorit realizarea unui monovolum cu preluarea aliniamentelor clădirilor din vecinătate, iar din punct de vedere al nivelurilor asigurarea continuităţii palierelor de teren cu cele din interiorul imobilului. Preluarea de aliniamente, dispunerea funcţiunilor majore determinate de vecinătăţi, orientările şi posibilitatea obţinerii unui iluminat natural constant au generat în cadrul anvelopei vitraje ample pentru asigurarea transparenţei şi realizării continuităţii relaţiei interior – exterior. Spaţiul interior se deschide cu generozitate putând fi uşor de perceput în ansamblu. Continuitatea, coerenţa si unitatea spaţiului interior sunt conferite de cromatica şi tipurile de materiale de finisaj ce intră in componenţa pardoselilor şi a tavanelor.

Materialele vizibile utilizate - cărămida, lemnul de stejar şi sticla au fost alese nu numai pentru ceea ce reprezintă ca expresie a tradiţiei şi evoluţiei în domeniul construcțiilor ci şi ca o necesitate de armonizare cu cerinţele sitului.

Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost asigurarea elementelor de comunicare, a transparenţei mesajului - expresivitate prin acurateţe volumetrică în deplin echilibru cu rigoarea matematică a relaţiilor funcţionale.

La baza întregului demers ce a stat la fundamentarea croiului conceptual, în afara temei de proiectare şi a elementelor obişnuite, spaţii, funcţiuni, suprafeţe, a fost modul de percepţie al aspectului social, cultural şi de reprezentare – în esenţă o încercare de identificare a personalităţii comanditarului cu obiectul de arhitectură.DATE TEHNICE

 

Sc=196,34mp

Sd=560,00mp

Su=472,70mp

 

ECHIPA

 

ARHITECTURA :                   - arh. Radu Cocheci (autor)

                                                 - arh. Adriana Cocheci

 

REZISTENȚA :                       - ing. Nicolae Ceocea

                                                 - ing. Ivantie Crăciun

 

INSTALAȚII TERMICE :        - ing. Liviu Morcan

 

INSTALAȚII SANITARE :       - ing. Leonida Truța

 

INSTALAȚII ELECTRICE :   - tehn. Gheorghe Iancu

 

INSTALAȚII GAZ :                  - ing. Ioan Rusu

 

CONSTRUCTOR :               ACI Cluj

 

PUBLICATII / MEDIA


http://www.arhiforum.ro/proiecte/casa-borza

filmul zilelor arhitecturii 2009

Nominalizare premiile Arhitext Design - 2003